Plánujete kúpu jazdenky a túžite po dobrom pomere cena/výkon i úspore? Výber piatich adeptov vám môže pomôcť s rozhodovaním.ILUSTRAČNÉ FOTO: Netcarshow.com
StoryEditor

Chcete sa voziť a pritom šetriť? Toto je päť dostupných SUV so spotrebou do päť litrov

20.04.2023, 10:56
Autor:
rperpe
  • Z bohatej ponuky jazdených vozidiel sme vybrali päticu modelov, ktoré nesklamú záujemcov hľadajúcich SUV pre rodinu.
  • Do parametrov vyhľadávania patrila dobrá priestrannosť pre štvor či päťčlennú posádku, dostupná cena a taktiež úspornosť pohonu.
  • V galérii si tak môžete prehliadnuť päť zástupcov segmentu SUV, ktoré na trhu jazdeniek podľa odborníkov vynikajú.

O tom, že popularita vozidiel SUV vo svete stále rastie niet pochýb. Veď takmer každý druhý predaný automobil v Európe spadá do segmentu obľúbených športovo-úžitkových vozidiel. Zákazníci najčastejšie uvádzajú ako dôvod kúpy SUV lepší výhľad, ľahšie nastupovanie, pocit bezpečia a väčšiu istotu pri pohybe na nespevnených cestách, keďže aj SUV bez pohonu všetkých kolies majú zvýšený podvozok. 

Podľa analýzy spracovanej online službou Carvago dosahoval podiel tohto druhu áut medzi predanými jazdenými kúskami na Slovensku minulý rok výrazných 26,5 percenta a v prípade áut do piatich rokov je to dokonca podiel na úrovni 38,1 percenta. Nie vždy dokážu prinášať len benefity a mimo to, že veľakrát sú vnútorným priestorom za bežnými rodinnými kombíkmi alebo sedanmi, ich vyššia konštrukcia znamená i väčší odpor vzduchu, a tým taktiež vyššiu spotrebu paliva.

Toto je päť úsporných SUV so spotrebou do piatich litrov a prijateľnou cenovkou:

A práve efektivita, respektíve výška priemernej spotreby je v čase vyšších cien paliva na čerpacích staniciach pre mnohých záujemcov veľmi sledovaný parameter. Odborníci zo spoločnosti Carvago preto vybrali päť jazdených modelov SUV, ktoré vám možno nenapadnú medzi prvými, avšak pri kúpe alebo prevádzke nezruinujú vašu peňaženku a zároveň spĺňajú priestorové požiadavky bežnej rodiny.

Ide teda o voľbu rozumu, výber preto pozostáva len z modelov, ktoré na lyžovačku či letnú dovolenku v pohode odvezú štvorčlennú rodinu. Ako základné parametre vyhľadávania bola stanovená cena 28-tisíc eur, nájazd pod magickou hranicou stotisíc kilometrov a vek do piatich rokov, z výbavy sa pritom medzi požadované radili prvky ako napríklad tempomat a parkovacie senzory.

Pri výbere sa zohľadňovala spomínaná nízka spotreba, no tá môže byť pre každého iná. V tomto prípade bola limitom papierová hodnota piatich litrov na sto kilometrov. Áno, reálne tieto autá „zhltnú“ o niečo viac - už len preto, že boli ešte homologizované podľa benevolentnejšej metodiky NEDC, ktorú v posledných rokoch postupne nahradil prísnejší merací cyklus WLTP.

Avšak aj staršou metódou vykázaná spotreba umožňuje vzájomné porovnávanie – do výberu sa teda dostali tie modely, ktoré sú úspornejšie ako iné vozidlá schválené v rovnakom čase rovnakým postupom. Odporúčané modely v galérii vyššie sú uvedené v abecednom poradí bez určenia poradia. 

Mimochodom, netreba zabúdať, že výsledná spotreba paliva závisí okrem iného od vášho štýlu jazdy, profilu trasy a zaťaženia vozidla. Môžete to ovplyvniť tým, že sa vo fáze výberu vyhnete vozidlám s veľkými kolesami. Rovnaké vozidlo s menšími kolesami je jednoducho spravidla úspornejšie.

Nepriaznivý vplyv na spotrebu paliva má aj pohon všetkých kolies. Aj keď sa pripája len v prípade potreby, jeho hardvér zvyšuje hmotnosť a odpor. V niektorých prípadoch sa pohon 4x4 kombinuje aj s kratším prevodom, ktorý zlepšuje trakciu v teréne, ale inak znamená vyššie otáčky motora pri rovnakej rýchlosti, a teda vyššiu spotrebu paliva.

V minulosti bola zaručeným receptom na zvýšenú spotrebu – v extrémne až o 50 percent – automatická prevodovka. Moderné automaty so siedmimi a viac prevodovými stupňami však dnes dokážu byť ešte úspornejšie ako ekvivalentný model s manuálnou prevodovkou, a to najmä na diaľnici.

01 - Modified: 2022-09-27 09:45:32 - Feat.: 1 - Title: Popularita stúpa. Čínska ofenzíva elektroáut prevalcuje Európu, varuje analýza 02 - Modified: 2022-09-26 12:37:22 - Feat.: 1 - Title: Polícia ukázala autá, o ktorých „rozhodli“ Slováci. Víťazný dizajn nakoniec nepoužila 03 - Modified: 2023-05-26 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Najviac za svoje peniaze? Vybrali sme 10 áut s najlepším pomerom ceny a protihodnoty 04 - Modified: 2022-09-14 12:55:15 - Feat.: 1 - Title: Odvrátená stránka výbavy auta: Ktoré prvky môžu časom potrápiť a ktoré sú neškodné? ​
01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 20:09