StoryEditor

Toto je prvý elektromobil svojho druhu na Slovensku. Prešiel špeciálnou úpravou

02.05.2022, 11:11
Autor:
rperpe
Odovzdanie novinky záchranárom je spojené s testovaním českého modelu a jeho praktickej použiteľnosti v teréne ako súčasť prípravy na prechod k elektromobilite.

Elektromobilita začína svojim rozširovaním presahovať bežné osobné využívanie majiteľmi, ponuka značiek sa rozrastá a spolu s ňou i samotné pôsobenie e-áut. Benefity v podobe lepšieho rozloženia kabíny, lacnejšej prevádzky, tichej jazdy či napríklad skvelej dynamiky by totiž mohli byť prínosom aj pri záchrane životov. Škoda Enyaq, v podstate prvý elektromobil mladoboleslavskej značky tvorený od počiatku výhradne ako batériové vozidlo, bude ako prvá slúžiť pri práci záchranárom na Slovensku. 

Do Záchrannej zdravotnej služby ZaMED ho umiestnilo slovenské zastúpenie automobilky, pričom záchranári model i reálne otestujú. Hlavnou úlohou tak bude podľa slov výrobcu overiť praktickú použiteľnosť elektromobilu v každodennej prevádzke záchrannej zdravotnej služby. Postupné testovanie bude zároveň nápomocné pri zavádzaní prípadných systémových zmien vo fungovaní zdravotných záchranárov pri prechode na elektromobilitu aj v tejto oblasti.

„Sme hrdí, že práve Škoda Enyaq iV sa stáva prvým elektrickým vozidlom zdravotných záchranárov na Slovensku. Spojili sme svoje sily s partnerom, ktorý pravidelne prichádza v oblasti záchrannej zdravotnej služby s inšpirujúcimi inovatívnymi riešeniami a ako prvý sa začal pripravovať aj na prechod k elektromobilite v tejto oblasti,“ hovorí Jan Procházka, vedúci predaja Škoda Auto Slovensko.

Škoda Auto

„To, že Enyaq iV bude slúžiť ako záchranárske auto, je dôkazom toho, že elektromobily sú spoľahlivé autá, ktoré sa môžu využívať na akýkoľvek účel, a to kdekoľvek,“ dodáva. Špeciálne upravený kúsok bude jazdiť hlavne v regióne južného Slovenska, kde pôsobí táto záchranná zdravotná služba. Vzhľadom na plánované využitie je však isté, že precestuje celé Slovensko už počas prvého roku využívania.

A keďže aj sanitky s bežným pohonom sa po každom výjazde napájajú do elektrickej siete kvôli funkčnosti batérie na nabíjanie zdravotníckych prístrojov, na každej stanici záchranky je už dnes vyriešené pripojenie do elektrickej siete. Nabíjanie elektromobilu sa tak do tejto siete pridá bez akýchkoľvek problémov.

Okrem štandardnej konfigurácie vozidla je Enyaq iV vybavený tiež dodatočnými úpravami, ktoré ho pripravia pre potreby záchrannej zdravotnej služby. Úpravy zahŕňajú napríklad špeciálny reflexný polep, LED rampu so svetelnou a zvukovou signalizáciou, elektrický rozvod 230V s dvoma zásuvkami, mobilnú tlačiareň, nabíjačku akumulátora pre zdravotnícke prístroje, držiaky na defibrilátor, odsávačku, ventilátor umelej pľúcnej ventilácie a kyslíkové fľaše, ale aj špeciálne držiaky na transportné a vyprosťovacie pomôcky či batoh so zdravotníckym materiálom.

Škoda Auto

​Český model postupne zabezpečí niekoľko oblastí náplne práce záchranárov. Spočiatku bude prevážať zdravotnícky materiál, lieky alebo personál v prípade ich náhleho výpadku. „Takto otestujeme hlavne výdrž batérie pri rýchlych presunoch so zapnutými majákmi a sirénou, manévrovateľnosť a priechodnosť vozidla v rôznom počasí a v rozličnom teréne, jeho jazdné vlastnosti, ale aj možnosti využitia jeho priestoru,“ dodáva Matej Polák, riaditeľ Záchrannej zdravotnej služby ZaMED.

Pomáhať bude aj pri zdravotníckom zabezpečovaní spoločenských a športových podujatí, kde bude slúžiť ako základňa pre prístrojové a materiálne vybavenie záchranárov. Súčasťou využívania elektromobilu bude aj testovanie nového typu posádky záchrannej zdravotnej služby na Slovensku, takzvanej rendez vous posádky. Tento typ posádky bude tvoriť lekár a záchranár, ktorý je zároveň vodičom, a spoločne sa budú presúvať ako výpomoc medzi zasahujúcimi posádkami záchranky.

Škoda Auto

„S rastúcim trendom nástupu elektromobility sme sa rozhodli odštartovať jej testovanie v praxi. Očakávame, že sa nám podarí vďaka intenzívnemu nasadeniu Enyaq iV v rôznych oblastiach nájsť ideálne využitie elektromobilov v prostredí záchranných zdravotných služieb,“ konštatuje Dušan Valent, konateľ Záchrannej zdravotnej služby ZaMED.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy 05 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
15. apríl 2024 19:00