StoryEditor

Traktor budúcnosti vám vyrazí dych (foto)

08.07.2012, 00:00
Autor:
stl, apnstl, apn
Zabudnite na rachotiace opachy, tento stroj bude mať vodíkový pohon a nočné videnie.

Kým naši poľnohospodári usilovne žnú aspoň tú trochu, čo im horúčava a sucho na poliach nechali, indický dizajnér Paul Prithu predstavil futuristický návrh traktora budúcnosti. A ak hovorím futuristický, tak doslova. Už na prvé pozretie totiž zaujme nezvyčajným vzhľadom, ktorý ani zďaleka nepripomína čokoľvek, čo by sme identifikovali ako poľnohospodársky stroj. Na druhej strane, keď sa pozrieme, akými odvážnymi konceptami nás ohurujú klasické autá, prečo by sa vývoj mal obmedziť iba na ne.

Zvláštna konštrukcia traktora nazvaného Deuterium (áno, chemicky zdatnejší v ňom odhalia označenie izotopu vodíka alebo takzvanej ťažkej vody, ktorá sa využíva v jadrovom priemysle) má podľa všetkého svoje opodstatnenie. Koncepcia zahŕňa použitie vodíkových motorov namiesto objemných vznetových a zapojiť chce aj solárne panely.

Traktor je určený pre rozsiahle výsadby v extrémnych klimatických podmienkach. Je vybavený špeciálnym snímačom, ktorý dozerá na rovnomerné rozostupy medzi zrnami, okrem toho má kamery na nočné videnie, ktoré sa dajú otáčať o 360 stupňov, aby sa mohol používať nonstop 24 hodín denne. 

Nezabudlo sa ani na pohodlie traktoristu. V kabíne sa môže tešiť na ergonomické sedadlá či klimatizáciu. Autor tvrdí, že takýto traktor by mohol byť použitý už v roku 2020. Neprezradil však, čo bude takáto maličkosť stáť. Nespresnil ani to, ako rýchlo sa bude traktor pohybovať. Ak by však zvládol viac ako štyridsiatku, minimálne slovenskí šoféri by iste pánovi Prithuovi poslali ďakovný pozdrav.

Zdroj: itechfuture.com

 

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. september 2024 04:36